Post | augustus 2024 | Nieuws | 2 min lezen

Eenmaal per maand vrijwilliger zijn bij Intercultureel Eetcafé?!

augustus 2024


Elke eerste zondag van de maand wordt er voor ongeveer 60 gasten (veelal alleenstaanden) in Ontmoetingscentrum Bij de Tijd in De Bilt een heerlijke Aziatische maaltijd bereid. Wie wil én zich hiervoor van tevoren aanmeldt bij MENS, is welkom; er moet natuurlijk wel plek zijn! De belangstelling daarvoor is groot: zo stond er op 2 juni jl echt een heel lange rij mensen te wachten om naar binnen te kunnen (zie de foto).


Het echtpaar Pinipa en Niro verzorgen de maaltijd en coördineren alles wat er moet gebeuren, maar andere vrijwilligers zijn hierbij héél hard nodig. Een paar vrijwilligers gaan nu stoppen, na dit vele jaren met plezier te hebben gedaan. We spraken met Gaby – één van die vrijwilligers.


Gaby vertelt dat ze zo’n zes jaar geleden hier zelf een keer kwam eten en toen zag dat er wel wat hulp gebruikt kon worden. Meteen meldde ze zich aan en ze werd met open armen ontvangen. Nu is ze er in principe elke maand op die eerste zondag. De vrijwilligers zijn er vanaf 15 uur en helpen dan met alles klaarzetten en voorbereiden, uitserveren en opruimen. Je kunt hierbij denken aan: het afspoelen van de glazen, het helpen met het snijden van groente, het dekken van de tafels, het uitserveren van de soep, het ophalen van het servies. In totaal is Gaby bezig tot bijna 10 uur ‘s avonds, samen met de andere 4 à 5 vrijwilligers. Uiteraard kunnen de vrijwilligers zelf gratis mee-eten van de heerlijke maaltijd.


Gaby vindt het dankbaar werk, het leukst vindt ze het aanpakken én met mensen bezig zijn. Het is dus zeker wel behoorlijk doorwerken, maar het geeft ook veel voldoening om het al die mensen die komen naar de zin te maken. Voor haar wordt het lichamelijk nu wat zwaarder, dat is ook de reden dat ze gaat stoppen. Ze heeft de afgelopen jaren in een heel leuk team gewerkt, ook met Pinipa en Niro en hun kinderen is het fijn samenwerken.

Belangrijk voor nieuwe vrijwilligers is dat ze het leuk vinden om met mensen om te gaan, kijk hebben op wat je kunt doen, kunt oppakken, kunt regelen en je de handen uit de mouwen wilt steken. Het levert je blije en dankbare mensen op en geeft veel voldoening.


Wil je meer lezen hierover of je opgeven, kijk dan op: Vrijwilliger Intercultureel Eetcafé | Vrijwilligerscentrale De Bilt

Deel blogpost