Post | april 2025 | 2 min lezen

Dierenbuddy: voorkomt eenzaamheid bij dier en mens

Iedere donderdagavond wandelt Melissa met de hond van Sandra een rondje. Melissa is dierenbuddy van de Dierenbescherming.


Ze houdt van dieren, van honden in het bijzonder. In de periode dat ze zelf geen hond had, zag ze een filmpje over dierenbuddy's en heeft ze zich aangemeld. Na de intake is ze in contact gebracht met Sandra en haar hond Nena. Melissa is dol op Nena en Nena is dol op haar. En Sandra, die vanwege een lichamelijke beperking geen grote afstanden meer kan lopen, is heel blij dat haar hond iedere donderdagavond lekker kan draven en rennen.


Melissa, welke eigenschappen zijn nodig als je dierenbuddy wilt zijn?

Nou, het is echt nodig dat je van dieren houdt, honden of katten in het bijzonder. Ik word blij van dat wekelijkse rondje met Nena, maar ook blij dat ik Sandra kan helpen. Als dierenbuddy kan je echt veel voor iemand betekenen. Je bouwt een band op met het dier en ook met de eigenaar. 

Het geeft me veel voldoening om naast m'n werk iets voor een ander te doen. En ik hou van honden, dus het is een win-win.



Dierenbuddy's in het hele land

De dierenbuddy's van de Dierenbescherming doen waardevol werk. Met de hulp van onze dierenbuddy's hoeven ouderen en chronisch zieken geen afscheid te nemen van hun geliefde huisdier, omdat ze er minder goed voor kunnen zorgen. Zo voorkomen we eenzaamheid én dierenleed. Want voor een huisdier is het ook niet fijn om uit zijn vertrouwde omgeving gerukt te worden. Inmiddels kom je onze dierenbuddy's al in verschillende gemeenten tegen. En mét succes! Hoe mooi zou het zijn als wij ons dierenbuddyproject kunnen uitbreiden door in meer gemeenten dierenbuddy's in te zetten! We kunnen jouw hulp daarbij goed gebruiken!


Wat is Dierenbuddy?

Voor veel ouderen of chronisch zieken zijn huisdieren van groot belang voor hun kwaliteit van leven. Met het ouder worden nemen functiebeperkingen vaak toe en wordt tegelijkertijd in veel gevallen het sociale netwerk kleiner. Hierdoor kunnen eigenaren problemen ondervinden bij de verzorging van hun huisdier, terwijl dit dier voor hen juist zo belangrijk is. De vrijwilligers van Dierenbuddy ondersteunen deze mensen op het thuisadres bij de verzorging van hun huisdier. Zo kunnen mens en dier zolang mogelijk van elkaars gezelschap genieten, ook in een zorginstelling, wanneer die huisdierbezit toestaat.


Meer weten? Mail dan naar Liora Halma [email protected]

Deel blogpost